NIKO NIJE NIMFOMAN!


Kada bi postojao zakon da to reši, prva reč koju bi trebalo izbaciti iz upotrebe kada se govori o seksu je: nimfoman. Prevashodno zato što ona u muškom rodu nema nikakvo značenje niti smisao, a ni u ženskom nije sasvim adekvatna.

Naime, ono što nazivamo nimfomanijom, najčešće opsesivnu želju za seksom ili preteranu konzumaciju istog, odnosi se samo na ženski pol dok se kod muškaraca to stanje naziva satirijaza. Oba pojma su mitološka i samim tim bi trebalo da predstavljaju relikviju prošlih vremena. Reč nimfomanija je nastala kombinacijom reči nimfa koja predstavlja snage prirode utelovljene u polubožanske žene i reči manija. U početku je označavala bolest lude ljubavi, a nastala je sa željom da budu prokazane one žene koje su htele više seksa nego što je muškarac u doba patrijarhata odredio da bi trebalo da imaju. Termin je kao takav ostao u upotrebi do današnjih dana iako je patrijarhat u civilizovanom svetu odavno prevaziđen, jer ima ljudi koje i dalje intrigira činjenica da postoje žene koje žele više seksa od muškaraca. Međutim, na isti način su prokazani i muškarci koji žele više seksa nego što okolina misli da im je dovoljno pa se etiketiraju terminom ekvivalentnim nimfomaniji, a to je satirijaza koja svoj koren takođe vuče iz mitologije tj. od satira poznatih po ogromnim seksualnim apetitima i permanentnoj erekciji.

Besmislenost navedenih pojmova najbolje je, čini mi se, iskazao čuveni seksolog Alfred Kinsi koji je rekao: “Nimfomanka je samo neko ko ima više seksa nego vi!” Suštinski ovaj pojam služi isključivo da bi neko ko je verovatno nezadovoljan sopstvenim seksualnim životom, onog ko ima više seksa od njega etiketirao kao osobu sa poremećenim seksualnim ponašanjem.

Osoba koja želi drugog da etiketira kao osobu koja preteruje u seksu,

najpre bi morala da objasni šta u odnosu na “preteranu”

predstavlja “normalna” seksualnu aktivnost!

Ono što verujem ne znaju mnogi koji su skloni da druge ljude nazivaju nimfomankama i nimfomanima jeste to da nimfomanija nikada nije bila niti može biti medicinska dijagnoza. Prevashodno zato što ni na koji način nije moguće utvrditi šta u kontekstu seksa znači previše, pa čak i više. Jedino što se poslednjih godina pojavljuje kao jedan vid dijagnoze i poseban oblik opsesivno-kompulsivnog poremećaja jeste seksualna zavisnost tj. hiperseksualnost kojom se danas bave mnogi stručnjaci, a o kojoj sam i sam već pisao (KAUČ LIBIDO BOJE / HIPERSEKSUALNOST). Istovremeno želim da naglasim da ni promiskuitet ne predstavlja medicinsku dijagnozu, a pogotovu nije sinonim za hiperseksualnost kao što mnogi misle. Sa tim u vezi podjednako je besmisleno bilo koga osuđivati zbog promiskuitetnog ponašanja, ukoliko to njemu samom prija i ni na koji način ne ugrožava njegovu egzistenciju, kao i onoga čiji nam seksualni apetiti deluju nimfomanično.

Sve dok reči nimfoman i nimfomanka ne budu u potpunosti izbačene iz upotrebe svako ko nekoga želi da etiketira kao osobu koja preteruje sa seksom, mora najpre da objasni koja je to mera normalne seksualne aktivnosti, u kvantitativnom ili bilo kom drugom smislu, u odnosu na koju se neka druga označava kao preterana. A to mu, najkraće rečeno, dođe kao nemoguća misija


All images and materials are copyright protected and are the property of doroteo.rs


KAUČ.LIBIDO.BOJE / smart is the new sexy

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *