SAMCI (NI)SU NAJBOLJE DRUŠTVO


U eri selfija, selfkoučinga, samopromocije, samosvesti, samostalnosti i nikad izraženije želje za slobodom, single kao emotivni status postaje krajnji izbor sve većeg broja ljudi. I to je sasvim u redu.

Problematična je samo impresija da se takav majndset sa mnogo strana propagira, da ne kažem nameće.

Većina filmova, serija i pisane literature koju svakodnevno konzumiramo kaže kako danas sve možemo sami, poput selfie-stick-a koji poručuje da sada možemo sami i da se slikamo.

Nastupilo je vreme sveopšteg umrežavanja, ali potpunog otuđenja. Vreme u kome ljudi teže podnose gubitak telefona nego moralnih vrednosti i u kome nam društvene mreže govore kako treba živeti dok pružaju lažnu sliku o životu.

Svuda oko nas su instant zadovoljstava. Seks je lako dostupan, a ljubav se uglavnom kupuje.

Nema više Doručka kod Tifanija niti idiličnih trenutaka kojih bismo se zauvek sećali.

U 7 ujutru u žurbi jedemo ovsene pahuljice terajući sebe da potisnemo sve o ljubavi i sličnim demonima, kafu kuvamo na brzinu ispijajući je uz smartphone i najnovija dešavanja na socijalnim mrežama ili na putu do kancelarije i eto nas već u kolotečini svakodnevnog instant života i stresa koji ostavlja malo prostora za emotivnu konekciju sa bilo kim.

Na pauzi za ručak  u marketu kupujemo vešto upakovane male doze hrane namenjene samcima, od jedne šnicle do dve kriške hleba, jer je čak i prehrambena industrija shvatila kako se manja pakovanja bez obzira na višu cenu prodaju bolje od porodičnih.

O tome kako su samci postali moćna potrošačka grupa pored trgovine, turizma i restorana novog tipa (za samce) svedoče i modeli koji vladaju reklamama. Žene koje se tamo pojavljuju više ne žele samo tampone, deterdžent za sudove i pelene. One hoće seks, novac, moć i lako ih osvajaju.

Istraživači tržišta znaju da single žene danas zarađuju duplo više, pa samim tim i duplo više troše. 

Single revolucija je, naravno, promenila i muškarce koji su savladali brojne ženske veštine: kuvaju isto kao mama, peglaju bolje nego njihova baba, a veče radije provode sami ili sa drugarima nego pored partnerke koja im soli pamet. 

Seks bez obaveza i jedni i drugi pronalaze putem dejting aplikacije, tako da zbog toga ne moraju da odu ni do obližnjeg bara. Single predstavnici oba pola su danas pod daleko manjim pritiskom nego ranije zato što ni roditeljstvo više nije sudbina uslovljena bračnim ili bilo kojim drugim oblikom partnerstva, a diktat: zaljubiti se, veriti, pa izroditi decu, ostaje definitivno među relikvijama XX veka.

Globalno gledano biti single je sasvim OK, ali je problem što to najčešće nije lična odluka već jedino moguće rešenje, pa se i sam termin single – neoženjen, neudata, ali i dosledan – danas tumači drugačije nego nekada, više kao singular – pojedinačan, neobičan, redak.

Današnji muškarac koji živi solo, podjednako kao i žena, više je samotnjak, stepski vuk koji se ne vezuje ni za koga i ni za šta, a mnogo manje single u pravom smislu te reči.

Takvi samci će vam uglavnom reći da su taj status odabrali svesno, jer im niko ne treba i sve mogu sami. Mnogi od njih svoj single status poistovećuju sa slobodom što je nonsens koji ih vodi u instant zadovoljstva i život bez smisla.

Otvorena veza, promiskuitet, seks bez obaveza ili život bez partnera u kome sam određuješ pravila zapravo je lažna predstava o slobodi. Biti slobodan nije samo neophodno već je to najosnovnija ljudska potreba svakog čoveka te samim tim preduslov za nju ne sme biti to da smo sami. Da je tako, onda ne bi postojale nikakve zajednice i svi bi na ovom svetu bili slobodni samotnjaci tj. singular-i.

Biti istovremeno i single i zadovoljan možeš samo ako živiš solo, ali uživaš i sa drugimaš. Ne gušeći u sebi potrebu za povezivanjem sa drugim ljudima ne samo da gradiš jedan potpuno zdrav mindset u svom samačkom životu već i odličnu konekciju sa sopstvenom ličnošću pošto biti SINGLE znači upravo to – ne biti sam već biti u vezi sa samim sobom.


All images and materials are copyright protected and are the property of doroteo.rs


KAUČ.LIBIDO.BOJE / smart is the new sexy


PROČITAJTE I…
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *