STATUS / SINGLE


U eri selfija, selfkoučinga, samopromocije, samosvesti, samostalnosti i nikad izraženije želje za slobodom single kao emotivni status postaje krajnji izbor sve većeg broja ljudi. I to je u redu. Problem je, međutim, što se takav status nameće sa svih strana, a da toga u mnogome nismo ni svesni. Banalan, mada ne i zanemarljiv primer je upravo selfi, a pre svega selfie-stick, koji poručuje kako ti druga osoba više nije potrebna ni za fotografisanje, jer sada bukvalno možeš sam i da se slikaš.

Da taj koncept može otići i korak dalje najbolje se videlo nakon što su se Murad Osmann i Natalia Zakharova proslavili na Instagramu serijom fotografija „Prati me“ na kojoj Murad drži Nataliju za ruku i fotografiše je u hodu, sa leđa, što su mnogi odmah počeli da kopiraju. Savremena industrija naklonjena fake fenomenima, ali i promociji single koncepta života, odmah je ponudila selfie-stick u obliku ruke. I to je samo jedan od mnogih proizvoda koji poručuju da sve možemo sami i da nam partner ne treba. Istu poruku šalje i većina filmova, serija i pisane literature koju svakodnevno konzumiramo, a koja naglašava kako u XXI veku šta god poželiš možeš potpuno sam. Štaviše, većina poručuje da je tako i najbolje.

Dobro došli u eru cinizma.

Vreme sveopšteg umrežavanja, ali potpunog otuđenja.

Nema više Doručka kod Tifanija niti idiličnih trenutaka kojih bismo se zauvek sećali. U 7 ujutru u žurbi jedemo ovsene pahuljice terajući sebe da potisnemo sve o ljubavi i drugim demonima, kafu kuvamo na brzinu ispijajući je uz smartphone i najnovija dešavanja na socijalnim mrežama ili na putu do kancelarije i eto nas već u kolotečini svakodnevnog instant života i stresa koji ostavlja malo prostora za emotivnu konekciju sa bilo kim. Na pauzi za ručak  u marketu kupujemo vešto upakovane male doze hrane namenjene samcima, od jedne šnicle do dve kriške hleba, jer je čak i prehrambena industrija shvatila kako se manja pakovanja bez obzira na višu cenu prodaju bolje od porodičnih.

O tome kako su samci postali moćna potrošačka grupa pored trgovine, turizma i restorana novog tipa (za samce) svedoče i modeli koji vladaju reklamama. Žene koje se tamo pojavljuju više ne žele samo tampone, deterdžent za sudove i pelene. One hoće seks, novac, moć i lako ih osvajaju. Istraživači tržišta znaju da single žene danas zarađuju duplo više, pa samim tim i duplo više troše. Single revolucija je, naravno, promenila i muškarce koji su savladali brojne ženske veštine: kuvaju isto kao mama, peglaju bolje nego njihova baba, a veče radije provode sami ili sa drugarima nego pored partnerke ili partnera koja će da im soli pamet. Seks bez obaveza i jedni i drugi pronalaze putem dating aplikacije, tako da zbog toga ne moraju da odu ni do obližnjeg bara. Single predstavnici oba pola su danas pod daleko manjim pritiskom nego ranije zato što ni roditeljstvo više nije sudbina uslovljena bračnim ili bilo kojim drugim oblikom partnerstva, a diktat: zaljubiti se, veriti, pa izroditi decu, ostaje definitivno među relikvijama XX veka.

Globalno gledano biti single je sasvim OK, ali je problem što to najčešće nije lična odluka već jedino moguće rešenje, pa se i sam termin single – neoženjen, neudata, ali i dosledan – danas tumači drugačije nego nekada, više kao singular – pojedinačan, neobičan, redak.

Današnji muškarac koji živi solo, podjednako kao i žena,

više je samotnjak, stepski vuk koji se ne vezuje ni za koga i ni za šta,

a mnogo manje single u pravom smislu te reči.

Single status je danas više nametnut nego lično odabran, što većinu  single  tj.  singular  osoba vodi u frustraciju koja ih udaljava od vezivanja bilo koje vrste. Takvi samci će vam uglavnom reći da su taj status odabrali svesno, jer im niko ne treba i sve mogu sami. Mnogi od njih svoj single status poistovećuju sa slobodom što je nonsens koji ih vodi u instant zadovoljstva i život bez smisla. Otvorena veza, promiskuitet, seks bez obaveza ili život bez partnera u kome sam određuješ pravila zapravo je lažna predstava o slobodi. Biti slobodan nije samo neophodno već je to najosnovnija ljudska potreba svakog čoveka te samim tim preduslov za nju ne sme biti to da smo sami. Da je tako, onda ne bi postojale nikakve zajednice i svi bi na ovom svetu bili slobodni samotnjaci tj. singular-i.

Suština je u tome da biti single, u pravom smislu te reči, a ne biti singular onako kako nam to nameće savremeni način života ne isključuje vezivanje. Zato što single kao status podrazumeva da si srećan zbog tog izbora, a ne frustriran njegovom nametnutošću. Biti istovremeno i single i zadovoljan možeš samo ako živiš solo, ali ne bežiš od toga da se za nekoga vežeš. Ne gušeći u sebi potrebu za vezivanjem ne samo da gradiš jedan potpuno zdrav mindset u svom samačkom životu već i odličnu konekciju sa sopstvenom ličnošću jer biti SINGLE znači upravo to – ne biti sam već biti u vezi sa samim sobom.


All images and materials are copyright protected and are the property of doroteo.rs


KAUČ.LIBIDO.BOJE / smart is the new sexy


PROČITAJTE I…
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *