INSTANT ŽIVOT


Samo par godina unazad reč instant budila je jasnu asocijaciju na dve, možda tri stvari, kao što su kafa ili supa. Danas, ona se koristi uz većinu imenica koje čine naš život. Na koncu, i uz njega samog.

Mnogo se toga promenilo i nateralo nas da požurimo kako ne bi gubili vreme.

Konzumerizam, uz činjenicu da nam je sve dostupno i da puno toga možemo, nameće brz tempo i nudi instant rešenja za sve. Počelo je sa hranom kroz popularni fast-food, pa prešlo na način mišljenja kao fast-thinking, da bi na kraju postalo fast-living.

Sve nam je na dohvat ruke. Tamo gde smo nekada putovali danima, danas stižemo za par sati, do informacija dolazimo sa dva tri klika na računaru, hrana koju poželimo biva nam dostavljena za manje od pola sata… Čak i seks dogovaramo jednako brzo aplikacijom na pametnom telefonu.

Sve to je praktično, ali i problematično pošto mnogi u toj jurnjavi zaboravljaju da uživaju trudeći se samo da danas urade više nego juče, budu brži i efikasniji, bez zaustavljanja. Međutim, brzina kojoj na taj način težimo nije cilj već sredstvo i prati je površan pogled na život.

Ako ste ikada uživali u brzoj vožnji u automobilu, na motoru ili rolerkosteru jasno vam je koliko brzina sužava naše vidno polje. I što se brže vozimo, prostor koji vidimo ispred sebe je sve uži.

Nažalost, tako je i u životu.

Dok sa jedne strane puno toga stižemo i obavljamo za kratko vreme, mnogo je i onoga što propuštamo. Živeći brže, daleko manje vidimo i u malo toga iskreno uživamo vodeći sebe, često potpuno nesvesno, u stres, depresiju ili anhedoniju.

Zadovoljstva su nam instant, a osećaj praznine posle njih sve izraženiji. Paradoksalno, u jurnjavi od jednog do drugog zadovoljstva, trudeći se da ih postignemo i dostignemo što više, na kraju bivamo suočeni sa nezadovoljstvom.

Najveći problem je što su nam i emocije postale instant, neretko svedene na najobičniji LIKE, pošto u trci sa životom tek toliko vremena imamo za drage ljude. Umreženi smo, ali komunikaciju svodimo na minimum. Rečenice pretvaramo u dve, tri reči. Pozdrave u jedno slovo. Emociju u emotikon.

Rešenje za taj problem u eri instant rešenja, stručnjaci ipak ne mogu da nam daju, pa smo upućeni sami na sebe.

Međutim, bojim se da se većina samosvesno neće dozvati pameti.

U prilog ove pesimistične tvrdnje ide činjenica da nas ni pandemija korona virusa nije u tom smislu učinila mudrijim.

Čak, naprotiv.

Kada budemo skinuli maske, samo ćemo shvatiti koliko smo brzo ostarili.


All images and materials are copyright protected and are the property of doroteo.rs


KAUČ.LIBIDO.BOJE / smart is the new sexy


PROČITAJTE I…Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *