VETAR JE BRZ ZATO ŠTO JE SLOBODAN

ŽELJKO MATIĆ / Tršić


Kada razmišljam o slobodi, prvo što mi pada na pamet  jeste kratka priča o vrani i papagaju. Uprostiću je, pa će biti da je Vrana, misleći da je najlepša ptica na nebu,  jednog dana videla labuda. Njegova lepota i belina su je privukle i morala je pohvaliti tu raskoš koju je videla. No, nije očekivala odgovor od Labuda da najlepša ptica ipak nije on, nego papagaj.

Vrana je, leteći tako, naišla na papagaja i videvši njegovu raskoš, shvatila šta je labud hteo da kaže.

Očarana lepotom papagaja, nije mogla da se nadivi i sve reči hvale iskaže.

No, i odgovor koji je dobila od papagaja, nije bio nešto što je Vrana očekivala:

„Zbog svoje lepote sam često u kavezu i stalno posmatram prelepe vrane, pune slobode koje preleću preko moga kaveza. Mislim da vrane najslobodnije mogu da lete kuda god žele“.

Ako razmislimo o tome šta nam ova priča govori, shvatićemo da je sloboda ono o čemu svi sanjamo, maštamo ili pokušavamo da živimo. Okovan ljudskim preprekama, ograničenjima duha, egoizmom i kompleksima, čovek još uvek nije vrana  – slobodan da živi, da radi što bi zaista hteo i voleo, a svi to u stvari želimo.

Postati slobodan znači biti neograničen u svojim mogućnostima.

Da li smo slabi da bi bili slobodni ili nedovoljno hrabri da se izborimo za svoju slobodu pitanje je koje, verujem, svako sebi postavlja i od tog odgovora, njegove jačine i hrabrosti, zavisi da li će čovek biti slobodan i nesputan poput vrane. 

Živeti slobodno može samo onaj koji sme da se izbori za svoju slobodu. Zato mislim da se tajna slobode krije u hrabrosti!


ŽELJKO MATIĆ / Tršić

Preduzetnik u turizmu i ugostiteljstvu

Vlasnik konaka Čuvarkuća u Tršiću

Ambasador dobre volje

čuvarkuća


All images and materials are copyright protected and are the property of Mr Željko Matić and doroteo.rs


SLOBODA.N / inspirativni savremenici o slobodi

#SHARE
error


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *