VETAR JE BRZ ZATO ŠTO JE SLOBODAN

TRŠIĆ / raj za pisca


Moj prvi susret sa Tršićem bio je tragikomičan.

Četvorodnevni seminar na temu očuvanja kulturne baštine, bio bi najdosadnija stvar na svetu da se nije dešavao u Tršiću i da među učesnicima nije bio jedan seksualni manijak. Došao je kao predstavnik neke verske organizacije i već prve večeri na zajedničkom okupljanju, mudroserao o pravoslavlju i mahao džepnim ikonama, a istovremeno potpuno panseksualno spopadao i žene i muškarce kako bi bilo kome od njih uspeo da, citiram, “pokaže svog pitona”. Tokom noći je, želeći valjda tu ideju konačno da sprovede u delo, svima redom lupao na vrata i urlao, zbog čega je ujutru udaljen sa seminara. Ja sam tu noćnu predstavu izbegao, jer sam još u toku večeri bežeći od spodobe, više zbog verskog fanatizma nego seksualne pohote, ispred konaka uganuo nogu.

Da oprosti Vuk, tri dana sam ćopao njegovim rodnim krajem, kao da mu se, daleko bilo, rugam.

Međutim, ono što je za ostale predstavljalo skandal meni je preraslo u simpatičnu anegdotu i, naravno, lekciju. Pod izgovorom povređene noge imao sam vremena da upoznam Tršić i otkrijem koliko je inspirativan i koliko odiše mirom, koji je neophodan svima, a pre svega nekome ko piše.Jedna od primarnih dilema svakog pisca je: Gde pisati? Istražujući svakodnevne rutine velikana svetske literature i njihovih atipičnih rituala, na tu temu sam pisao za Esquire. (GDE PISCI PIŠU? / Esquire, jul 2018).

Lično sam, provodeći puno vremena sa savremenim srpskim piscima, naučio koliko uticaja na samo književno delo ima mesto na kome to delo nastaje. Sa tim u vezi, ja uglavnom pišem u krevetu, ako već nisam u mogućnosti da mir neophodan za to imam napolju. Inače, ja bih da mogu sve životne aktivnosti obavljao outdoor ili na krevetu.Mesta poput Tršića, koja energetski omogućavaju piscu u meni da uspostavi kontakt sa unutrašnjim nemirima iz kojih nastaje književnost, a da pritom ostanem potpuno miran i spokojan, uglavnom sam nalazio na nekim dalekim meridijanima. Samim tim, otkriće takve oaze nedaleko od mog stalnog prebivališta predstavlja otkrovenje koje nema cenu.

Kreativnost koju ovo mesto u meni bude verovatno ima neke veze i sa tim što je zbog Vuka ovde sve u znaku pisane reči, mada je mene više od svega opčinila ovdašnja priroda. I tišina, beskrajna tišina u svežini. Za mene je to oaza mira i inspiracije u koju pobegnem čim osetim da mi zafali jedno od to dvoje…

…Barem tri puta godišnje doći u Tršić, pravilo je sa kojim su me domaćini još pri prvom susretu upoznali, a ja ga odmah usvojio!


DOROTEO PREPORUKA / Konak Čuvarkuća


Konak u kom odsedam kad god sam u Tršiću, isti je onaj pred kojim sam prvi put izvrnuo nogu.

Nisam sujeveran, ali volim da to komentarišem kao neki znak (pored puta).

Uostalom, jedna od narodnih poslovica kakve u Tršiću možeš sresti na svakom koraku kaže: Noga se lomi na kućnom pragu!Konak Čuvarkuća is a modern place for rent, but with traditional atmosphere. It’s located in the center of Tršić, with a good position, very easy to find. It’s a nice place for your vacation, rest and holiday; the place where you can run away from the city, loud and fast way of living.

Part of Konak Čuvarkuća is a cafe with the same name. It’s a lovely place were tourist meet local people and everyone act like a family.


Contact:

Phone: +381(0)691422242

E-mail: kaktusns@yahoo.com

Facebook: @KonakČuvarkuća

Instagram: @konak_cuvarkuca


All images and materials are copyright protected and are the property of doroteo.rs

#SHARE


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *