VETAR JE BRZ ZATO ŠTO JE SLOBODAN

TRŠIĆ / raj za pisca


Moj prvi susret sa Tršićem bio je tragikomičan. Uganuo sam nogu na ulazu u konak. Da oprosti Vuk, tri dana sam ćopao njegovim rodnim krajem, kao da mu se, daleko bilo, rugam.

Usporen, imao sam priliku da upoznam Tršić i otkrijem koliko je inspirativan i miran, raj za pisca.

Na osnovu razgovora sa brojnim savremenim srpskim piscima, ali i ličnog iskustva potvrđujem da ogroman uticaj na samo književno delo ima lokalitet na kome je napisano. O tome koliko je mesto na kome piše bitno za piščevu kreativnost in general sam pisao za Esquire. (GDE PISCI PIŠU? / Esquire, jul 2018).

Lično, najčešće pišem u krevetu, ako već nisam u mogućnosti da mir neophodan za to imam outdoor.

Šetajući Tršićem, napisao sam veći deo svoje prve knjige i puno hronologija sopstvenih misli. Inspirativnost ovog mesta svakako ima veze sa tim što je zbog Vuka sve u znaku pisane reči, ali su ovdašnja priroda i mir inspirativni i bez toga. Energija Tršića je takva da omogućava piscu u meni da uspostavi kontakt sa unutrašnjim nemirima iz kojih uglavnom dolazi pisana reč, a da pritom ostanem potpuno miran i spokojan. Zato se od tog tragikomičnog prvog susreta trudim da ispoštujem pravilo sa kojim su me ovdašnji domaćini odmah upoznali a koje kaže: Barem tri puta godišnje doći u Tršić!


Čuvarkuća


Konak u kom odsedam kad god sam u Tršiću, isti je onaj pred kojim sam prvi put izvrnuo nogu.

Nisam sujeveran, ali volim da to komentarišem kao neki znak (pored puta).

Uostalom, jedna od narodnih poslovica kakve u Tršiću možeš sresti na svakom koraku kaže: Noga se lomi na kućnom pragu!


Konak Čuvarkuća is a modern place for rent, but with traditional atmosphere. It’s located in the center of Tršić, with a good position, very easy to find. It’s a nice place for your vacation, rest and holiday; the place where you can run away from the city, loud and fast way of living.

Part of Konak Čuvarkuća is a cafe with the same name. It’s a lovely place were tourist meet local people and everyone act like a family.


Contact:

Phone: +381(0)691422242

E-mail: kaktusns@yahoo.com

Facebook: @KonakČuvarkuća

Instagram: @konak_cuvarkuca

more about Tršić

CK Vuk Karadžić


All images and materials are copyright protected and are the property of doroteo.rs


FLEŠ.BELO / Let the beauty of simple things inspire you

#SHARE
error


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *