PREDIGRA


Ako je naš um spoznao svoju presudnu ulogu kod dobrog seksa i ako smo potpuno otvoreni na tom polju predigra postaje sledeća bitna stvar na putu ka vatrometu u krevetu i orgazmu koji se pamti. Njene mogućnosti sa tim u vezi su ogromne, ali će maksimalno biti iskorišćene samo ako odbacimo tradicionalna i sad već konzervativna uverenja koja je prate.

Definisana kao razmena nežnosti među seksualnim partnerima pre samog seksa u cilju poboljšanja seksualnog učinka među njima, ona biva i ukalupljena u vremenski okvir od odlaska u krevet do penetracije.

Ako bismo stvari tako posmatrali to bi značilo da je glavna akcija lišena nežnosti i da ukoliko se, primera radi, seks odvija uveče svi dodiri, maženja i poljupci koje sa partnerom razmenjujemo u toku dana na njega uopšte ne utiču što je potpuni nonsens.


Najgore od svega je što ovakva definicija predigre čini da ljudi i sam seks doživljavaju kao linearnu akciju koja podrazumeva predigru kao uvod, penetraciju kao glavnu radnju i orgazam kao vrhunac igre, što ne da je loše nego je i kontraproduktivno.

Tako konzervativan pogled na seks koji kaže “malo se pomazimo, izjebemo, svršimo i to je to…” odavno je postao relikvija prošlih vremena. U dobu u kome se seks računa samo ako je spektakularan on ne trpi nikakav prethodno utvrđen redosled dešavanja i što je dinamičniji to je bolji.


Dakle, ukoliko predigra podrazumeva razmenu nežnosti – dodirivanje erogenih zona, masiranje, ljubljene – onda se ona prepliće sa seksom, i možemo joj se (štaviše, moramo) vraćati i tokom penetracije ili raditi malo jedno, pa drugo samo je nikako ne smemo ograničiti na prvih par minuta igre. Pogotovu ako smo u stalnoj vezi predigra predstavlja i sve ono što se dešava u drugim trenucima našeg emotivnog odnosa, čak i onda kada smo najdalje od kreveta i seksa, jer najčešće ukoliko tu imamo neki problem on biva donet iz neke druge egzistencijalne sfere.

U svakom slučaju, bilo da imaš problem u seksu bilo da jednostavno želiš da pojačaš intenzitet svog uzbuđenja, izuči Kama sutru i proširi dijapazon aktivnosti u okviru predigre, a pre svega je produži izmeštanjem iz vremenskog okvira u koji je tradicionalno, ali potpuno pogrešno smeštena i samim tim limitirana u onome što je njena primarna i osnovna funkcija – da ojača naš libido, a seksualno uzbuđenje podigne na jedan viši nivo.


#SHARE


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *