5 SAVREMENIKA KOJI INSPIRIŠU (Esquire, novembar 2018)


Iritantno ili ne, #INFLUENCER je zanimanje aktuelnog modernog doba i predstavlja krunu reklamiranja i promovisanja u prodajnom smilsu. Ono predstavlja savremenu varijantu “mouth to mouth” promocije koja je uvek imala najbolje rezultate u prodaji, sa tom razlikom što danas influenceri taj princip poboljšanja prodaje koriste ne samo da bi prodali određeni proizvod, već i sebe. Mnogi analitičari ovog fenomena će upravo taj momenat označiti kao onaj koji druge najviše iritira uz fejk pristup influencera koji preporučujući nam nešto ne reklamiraju samo ono iza čega bi zaista iskreno i stali već sve ono za šta im se plati. Takav influence za nas lično definitivno nema poentu, jer nam je kao konzumentima onoga što promovišu najvažnije da oni iza toga iskreno stoje otkrivajući nam tako svoj #LIFESTYLE zbog koga ih uostalom i pratimo. Upravo iz tog razloga top influenseri se kriju među onima kojima to nije zanimanje već titula. Oni koji su novac zaradili negde drugo, pa im je on možda samo omogućio da imaju bolji lifestyle na kome možemo da im zavidimo mada je u njihovom slučaju najvažnije je da nas uče kako se u životu treba zabaviti i inspirišu na dobre stvari i pozitivne promene, bilo u našim životima, bilo in general.

Ovo je 5 savremenika koje možete pratiti po društvenim mrežama, možete ih nazvati influenserima, ali su oni pre svega avanturisti koji nas uče važnim životnim lekcijama:

Gianluca Vacchi je postao influencer sasvim slučajno, jednim običnim, mada vrlo specifičnim, plesom. Nakon što je šerovan njegov prvi snimak plesa na jahti, shvatili smo zašto bi trebalo da ga sledimo, da ne kažemo pratimo – zato što on ume da živi i uživa u životu. Mnogi će sada reći kako mu je to lako jer ima milione, ali će ti verovatno zaboraviti kako ih imaju i mnogi drugi pa ih ne koriste na pravi način, što Gianluca radi. Lakoća njegovog življenja, sloboda da radi šta god poželi, dobar izgled za njegove kasne godine i užasno puno novca stečenog sopstvenim radom, nešto je na šta bi se trebalo ugledati. Njegova parola je: Life is a joke. Smile.

Mariano Di Vaio je još jedan od top influencera i još jedan Italijan na listi. Njegov lifestyle je u velikoj meri sličan Vacchijevom, sa tom razlikom što im je način života po malo drugačiji. Vacchi je party boy i otkriva gangsterski italijanski manir, dok di Vaio kroz svoj podjednako vedar i avanturistički duh promoviše tradicionalne italijanske porodične vrednosti. Što ne znači da i on ne ume da se zabavlja i to vrlo dobro. Pored žurki, plesa i drugih zabava tog tipa, on je i avanturista koji se bavi ekstremnim sportovima, dosta putuje i naravno vodi računa o svom izgledu. On je prvi poznati bloger, ali je pravi influenser postao onog trenutka kada je na tome zaradio dovoljno novca da bi mogao da nam promoviše samo one stvari koje i sam voli kao i sopstveni lifestyle koji je besprekoran. On je pokazao kako se od profesije influencera dolazi do toga da to postaje titula.

David Beckham je prvi moderni trendseter i zapravo preteča influencera. Činjenica da je njegov Instagram profil (otvoren posle mnogih ako ne i svih ostalih) za samo sat vremena od njegovog otvaranja zapratilo milion pratilaca govori u prilog prethodnoj tezi – Dejvid je bio influenser i pre i posle pojave društvenih mreža. Iako se kada je o influensu reč za njega najviše vezuju stil i modni uticaj, David Bekam se za ovu poziciju izborio pre svega svojim načinom života te u tom smislu on bi trebalo da nas inspiriše. Sklon je avanturizmu ali samo na sportskim terenima, naravno ne samo na fudbalskom jer poput većine avanturista modernog doba uživa i u nekim od najpopularnijih ekstremnih sportova, dok se svakako trudi da proba svaki od njih i da živi život punim plućima, onako hedonistički kako bi svaki influenser pre svega i trebalo da radi. Bekam je uz to i role model u onom tradicionalnom smislu. Džentlmen sa manirima, pristojan i voljen suprug, otac četvoro dece. I čovek sa karijerom, pre svega.

Tom Daley ima sličan životni koncept poput Bekama iako dolazi iz drugačijeg sveta. On je uspešan sportista, osvajač brojnih zlatnih medalja, promoter zdravog života, odan suprug i brižan otac, ali je gej. Sa tim u vezi on je mnogima inspirativan jer pokazuje kako ga to što ga čini drugačijim ni u čemu ne sputava. Ono što bi uz detinjastu vedrinu kojom zrači kod njega takođe trebalo da nas inspiriše jeste zdrav način života koji demonstrira u svim njegovim segmentima. Lakoća i vedrina života su njegova preporuka, a naša zapoved.

Mike Horn je sinonim za savremenog avanturistu. Njegov način života bi retko ko od nas mogao da isprati, ali svi možemo da se njime inspirišemo. To je čovek za koga granice ne postoje i koji ih pomera svakom svojom novom ekspedicijom. Sam je preplivao Amazon, prešao Arktik i Antarktik, peo se na Himalaje i obilazio prašume, prešao Severni pol u mraku bez pomoći motornih vozila ili polarnih pasa, ljubitelj je i zaštitnik prirode, borac protiv globalnog zagrevanja i sve to uz neverovatan duh i pozitivnu energiju. Njegova parola, a za nas važna lekcija glasi: Snovi kojih se ne plašiš, nisu dovoljno veliki.#SHARE


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *