VETAR JE BRZ ZATO ŠTO JE SLOBODAN

#SINGLE (SAMCI (NI)SU NAJBOLJE DRUŠTVO)


U eri selfija, samopromocije, samosvesti i samostalnosti single kao princip života postaje krajnji izbor sve većeg broja ljudi, s tim što je on sve manje ličan, a sve više posledica nametnutog lifestyle-a.

Banalan, ali ne i zanemarljiv primer toga je upravo selfie, a pre svega selfie-stick, koji poručuje kako ti druga osoba više nije potrebna ni za fotografisanje, jer sada bukvalno možeš sam i da se slikaš. Štaviše sa pojavom čudesnog štapa mnogi spoznaju kako niko drugi ni ne ume tako dobro da ih uslika i odredi ugao u kome su najlepši, kao što to mogu sami.

"

Da ova bezazlena ideja može otići i korak dalje, pokazuje selfie-stick u obliku ruke, nastao nakon što su se Murad Osmann i Natalia Zakharova proslavili na Instagramu serijom fotografija „Prati me“. Na svakoj od njih Murad drži Nataliju za ruku i fotografiše je u hodu, sa leđa, što je sasvim dovoljno da se oseti njihova zaljubljenost i uživanje u zajedničkim putovanjima i životu in general. Savremena industrija odmah reaguje na njihov uspeh i nudi štap za samofotografisanje sa šakom na dnu dajući fiktivnog Murada onima koji ga nemaju iz čega mnogi zaključuju kako im on ni ne treba, ne samo za slikanje već uopšte. Pritom je selfie štap u obliku ruke samo jedan od milion danas dostupnih proizvoda koji nas mogu navesti na takav zaključak, dok nam isto poručuje i većina filmova, serija i pisane literature koju svakodnevno konzumiramo a koja naglašava kako u XXI veku šta god poželiš možeš potpuno sam.

Dakle, dobro došli u eru cinizma… Vreme sveopšteg umrežavanja, ali totalnog otuđenja… Nema više Doručka kod Tifanija niti idiličnih trenutaka kojih bismo se zauvek sećali. U sedam ujutru u žurbi jedeš ovsene pahuljice terajući se da potisneš sve o ljubavi i drugim demonima, kafu kuvaš na brzinu ispijajući je ispred laptopa uz najnovija dešavanja na socijalnim mrežama ili na putu do kancelarije i eto te već u kolotečini svakodnevnog (instant) života i stresa koji ti ostavlja vrlo malo prostora za emotivnu konekciju sa nekim drugim. Na pauzi za ručak  u marketu kupuješ vešto upakovane male doze hrane namenjene samcima, od jedne šnicle do dve kriške hleba, jer su čak i prehrambene industrije shvatile kako se manja pakovanja bez obzira na višu cenu prodaju bolje od porodičnih.

O tome kako su samci postali moćna potrošačka grupa pored trgovine, turizma i restorana novog tipa (za samce) svedoče i modeli koji vladaju reklamama. Žene koje se tamo pojavljuju više ne žele samo tampone, deterdžent za sudove i pelene. One hoće seks, novac, moć i sve ih više i lakše osvajaju. Istraživači tržišta znaju da single žene danas zarađuju duplo više, pa samim tim i duplo više troše. Single revolucija je, naravno, promenila i muškarce koji su savladali brojne ženske veštine: kuvaju isto kao mama, peglaju bolje nego njihova baba, a veče radije provode sami ili sa drugarima nego pored partnerke koja će da im soli pamet. Seks bez obaveza uglavnom pronalaze putem aplikacije na mobilnom telefonu, tako da zbog toga ne moraju da odu ni do obližnjeg bara. Pri čemu je potpuno nebitno da li su pomenuti muškarci gay ili str8. Princip je isti.

Single predstavnici oba pola su danas pod daleko manjim pritiskom nego što je to ranije bio slučaj zato što ni roditeljstvo više nije sudbina uslovljena bračnim ili bilo kojim drugim oblikom partnerstva, a diktat: zaljubiti se, veriti, pa izroditi decu, ostaje definitivno među relikvijama XX veka. Globalno, dakle, biti single je sasvim OK, ali je problem što to najčešće nije lična odluka već jedino moguće rešenje, pa se i sam termin single (neoženjen, neudata, ali i dosledan) danas tumači drugačije nego nekada, više kao singular (pojedinačan, neobičan, redak). Današnji muškarac koji živi solo, podjednako kao i žena, više je samotnjak, stepski vuk koji se ne vezuje ni za koga i ni za šta, a mnogo manje single u pravom smislu te reči.

 class=

Upravo iz razloga što je ovaj status više nametnut nego svesno odabran on većinu single tj. singular osoba vodi u frustraciju usled koje beže od vezivanja bilo koje vrste lažući sebe kako su taj način života odabrali jer im niko ne treba i sve mogu sami ili još pogrešnije, zato što svoj single status poistovećuju sa slobodom što je tek potpuni nonsense koji ih vodi u instant zadovoljstva i život bez smisla… Otvorena veza, promiskuitet, seks bez obaveza ili život bez partnera u kome sam određuješ pravila zapravo je lažna predstava o slobodi. Osećati se slobodno nije samo neophodno već je to najosnovnija ljudska potreba te samim tim preduslov za nju ne može biti to da si sam, jer u tom slučaju ne bi postojale nikakve zajednice i svi bi na ovom svetu bili slobodni samotnjaci tj. singular-i.

Suština je u tome da biti single, u pravom smislu te reči, a ne biti singular onako kako nam to nameće savremeni lifestyle ne isključuje vezivanje. Zato što single kao status podrazumeva da si srećan zbog tog izbora a ne frustriran njegovom nametnutošću. Biti istovremeno i single i zadovoljan možeš samo ako živiš solo, ali ne bežiš od toga da sa nekim budeš par i da se za nekoga vežeš. Ne gušeći u sebi potrebu za vezivanjem ne samo da gradiš jedan potpuno zdrav mindset u svom single životu već i odličnu konekciju sa sopstvenom ličnošću jer biti #SINGLE znači upravo to – ne biti sam već biti u vezi sa samim sobom.

 

FOR FOLLOWERS...


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *