VETAR JE BRZ ZATO ŠTO JE SLOBODAN

10 STVARIDobro pozicioniran i jasno definisan cilj, preduslov je za uspešan start. Zato sam se u trenutku odluke da počnem da radim na sebi (umesto za druge) prvo zapitao koji su moji životni ciljevi i šta je to što bih želeo da ostvarim pre nego što odem sa ovog sveta?

Isto pitanje sam postavio i ljudima iz svog okruženja tražeći da navedu 10 stvari i potom se iznenadio činjenicom da većina njih sumnja da će navedeno i ostvariti, čak i kada to zavisi samo od njih samih. Kasnije sam spoznao da isto poručuju i ozbiljnije studije na ovu temu dostupne online. Po njima, većina od stvari koje navede, uspe da ostvari samo pet.

Oni sa kojima sam ja razgovarao neostvarivanje sopstvenih ciljeva uglavnom opravdavaju nedostatkom vremena ili avanturističkog duha, ali je to nonsens. Većina zapravo svoje životne ambicije ne dosegne zbog nedostatka vere u sebe i lične sposobnosti…

Zato, bilo da je tvoj cilj da istrčiš maraton, da postaneš milioner, vidiš polarnu svetlost, popneš se na planinu ili da jednostavno unaprediš svoje zdravlje i život, najvažnije je da upoznaš i unaprediš sebe. Sa tim u vezi, ovo je 10 stvari koje MORAŠ da uradiš pre nego odeš sa ovog sveta:

1 / Živi sam makar samo godinu dana, ako je moguće, što dalje od rodne kuće, porodice i najbližih prijatelja. Najbolje, u drugoj zemlji. Ukoliko to nisi uradio, onda zaista nemaš prava da raspravljaš o bilo čemu osim o svakodnevnoj politici. Srpskoj, naravno, ako si odavde potekao.

2 / Kroči na svaki kontinent tj. putuj što je više moguće, ali neka ti ova ideja da posetiš svaki kontinent makar samo jednom, bude polazna. Upoznaj što više različitih kultura i ljudi kako bi što bolje spoznao sebe.

3 / Nauči barem jedan strani jezik. Poznavanje nekog stranog jezika, pored maternjeg i engleskog je polazna tačka da podigneš svoju vrednost… “Quot linguas calles, tot homines vales” je toliko puta ponovljeno da bi moglo postati otrcano, ali nije. Istina je.

4 / Sport. Kreni na neki sport koji će te dodatno ojačati fizički ili se učlani u obližnju teretanu i počni da vežbaš. Odlazi redovno na treninge, nemoj biti lenji. Budi uporan i istrajan. Sve što te ne ubije, ojača te, što i jeste tvoj primarni cilj.

5 / Kreni na neki vid psihoterapije. Dušu i nerve treba negovati kao i telo, a to u surovom, savremenom svetu ipak ne možeš sam. Budi zadovoljan sobom, budi srećan i nasmejan. Ojačaj iznutra i ne dozvoli da ti bilo šta poljulja cockiness.

6 / Zaveštaj svoje organe. Lična satisfakcija se meri i kroz ono što činimo za druge. Dok možemo da pomažemo i sebi i njima, znači da smo živi. Zašto onda ne bismo nastavili da živimo i posle smrti. Taj osećaj će te sigurno učiniti jačim.

7 / Prodaj ili pokloni kolekciju nečega što stvarno voliš. Hobiji su inspirativni, sakupljanje stvari zanimljivo, ali opsesija ume da tera ljude od tebe. Na koncu, koliko god da si bio vezan za tu jednoličnu gomilu materijalnih stvari, posle nekog vremena shvatiš kako ti je i bolje bez nje. Moraš shvatiti šta ti je zaista potrebno da bi naučio kako da živiš.

8 / Napiši knjigu. Bez obzira da li imaš ambiciju da budeš pisac, obavezno napiši knjigu. Ne moraš je objaviti. Ne moraš je nikome ni pokazati, ali je napiši. Izbaci iz sebe sve što imaš. Skini teret sa duše, kakav god da je. Papir će sve to lakše podneti od nje.

9 / Napravi sopstvenu akt fotografiju. Ni nju, naravno, ne moraš pokazati drugima ukoliko ne želiš. Sam, pak, u nekom trenutku moraš zavoleti sebe i svoje telo. Ova fotografija je samo dokaz da si u tome i uspeo.

10 / Skoči padobranom. Makar tandem skok sa instruktorom, jer…PHOTOS: Doroteo

#SHARE


1 thought on “10 STVARI”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *