VETAR JE BRZ ZATO ŠTO JE SLOBODAN

10 STVARI KOJE MORATE URADITI PRE NEGO ŠTO ODETE SA OVOG SVETA

Kada biste svoje prijatelje ili bilo koga na ulici pitali da vam nabroji pedeset stvari koje mora da uradi pre nego što ode sa ovog sveta, sigurno biste ih zbunili i jako dugo čekali na njihov odgovor. Bilo bi im teško da se odluče. Posebno u savremenom svetu koji pruža pregršt mogućnosti i za zabavu i za edukaciju – u kome je sve, takoreći, na dohvat ruke. Ono što je pak zabrinjavajuće jeste činjenica da većina, od stvari koje navede, uspe da ostvari samo pet. To nam govore brojna istraživanja na ovu temu. Anketirani bi se najčešće požalili kako nemaju dovoljno vremena za to(zbog posla i drugih svakodnevnih obaveza) ili da im nedostaje avanturistički duh.  A istinski, većina zapravo ne dosegne svoje životne ambicije zbog nedostatka vere u sebe i sopstvene sposobnosti.

Bilo da je vaš cilj da trčite maraton, postanete milioner, vidite polarnu svetlost, popnete se na planinu ili da jednostavno unapredite svoje zdravlje I blagostanje, najvažnije je da upoznate i unapredite sebe. Ka tom cilju, predstavljam vam deset stvari koje morate da uradite pre nego odete sa ovog sveta:

Živite sami makar samo godinu dana. Ukoliko je moguće, što dalje od rodne kuće, porodice i najbližih prijatelja. Najbolje, u drugoj zemlji. Ukoliko to niste uradili, onda zaista nemate pravo da raspravljate o bilo čemu osim o svakodnevnoj politici. Srpskoj, naravno.

Kročite na svaki kontinent. Putujte što je više moguće, ali neka vam ova ideja da posetite svaki kontinent makar samo jednom, bude polazna. Upoznajte što vise različitih kultura I ljudi kako biste što bolje spoznali sebe.

Naučite barem jedan strani jezik. Poznavanje jednog stranog jezika, pored maternjeg I engleskog je polazna tačka da podignete svoju vrednost… “Quot linguas calles, tot homines vales” je toliko puta ponovljeno da bi moglo postati otrcano, ali nije. Istina je.

Sport. Krenite na neki sport koji će vas dodatno ojačati fizički. Ili se učlanite u obližnju teretanu i počnite da vežbate. Odlazite redovno na treninge, nemojte biti lenji. Budite uporni i istrajni. Sve što vas ne ubije, ojača vas, a to i jeste naš primarni cilj.

Krenite na neki vid psihoterapije. Dušu i nerve treba negovati kao i telo, a to u surovom, savremenom svetu ipak ne možete sami. Budite zadovoljni sobom, budite, srećni, budite nasmejani. Ojačajte iznutra i ne dozvolite da vam bilo šta poljulja taj jak stav.

Zaveštajte svoje organe. Lična satisfakcija se meri i kroz ono što činimo za druge. Dok možemo da pomažemo i sebi i drugima, znači da smo živi. Zašto onda ne bismo nastavili da živimo i posle smrti. Taj osećaj će vas sigurno učiniti jačim.

Prodajte ili poklonite kolekciju nečega što stvarno volite. Hobiji su inspirativni, a pravljenje raznih kolekcija može biti zanimljivo, ali opsesija ume da tera ljude od vas. I koliko god da ste bili vezani za tu jednoličnu gomilu materijalnih stvari, posle nekog vremena ćete shvatiti kako vam je čak možda i bolje bez nje. Morate shvatiti šta vam je zaista potrebno da biste naučili kako da živite.

Napišite knjigu. Bez obzira da li imate ambiciju da budete pisac, obavezno napišite knjigu. Ne morate je objaviti. Ne morate je nikome ni pokazati, ali je napišite. Izbacite iz sebe sve što vas tišti, plaši, raduje. Skinite teret sa duše, bilo da je negativan, bilo da je pozitivan. Papir će sve to lakše podneti od nje.

Napravite sopstvenu akt fotografiju. Ni nju, naravno, ne morate pokazati drugima ukoliko ne želite. Sami, pak, u nekom trenutku morate zavoleti sebe i svoje telo. Ova fotografija je samo dokaz da ste u tome i uspeli.

Skočite padobranom. Makar tandem skok sa instruktorom…

… Jer šta je život, ako barem jednom niste izistinski poleteli…

 

 

 

FOR FOLLOWERS...


1 thought on “10 STVARI KOJE MORATE URADITI PRE NEGO ŠTO ODETE SA OVOG SVETA”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *